#a443#a444#a445
Eksholmens Gård

Vårt närmaste mål är att utöka så att vi kan ha en deltidsanställd.
Piamaria och Jörgen Rasmusson ser fram emot att äntligen kunna ha semester ihop och räknar med att det kan ske redan 2014. Då beräknar de att det nya lamningsstallet med plats för 600 tackor ska stå klart. Schaktmaskiner jämnar som bäst marken för nybygget.

 

 

Eksholmens gård ligger bara 3,5 kilometer från Sturups flygplats. Från vägen leder en lummig lönnallé upp mot den gamla kronogården som numera rymmer både gårdsbutik, Bed & Breakfast och lamningsstallar.
– Vi levererar omkring 400 lamm per år men skinnen är lika viktiga som köttet i företaget, säger Piamaria som har huvudansvaret för djuren och skinnförsäljningen. 
 
Solstrålarna letar sig in genom gårdsbutikens stora spröjsade fönster och ger lyster åt de vackert silvergrå och lockiga pälsskinnen som Piamaria breder ut på bordet i butiken.
– Avelsarbetet är viktigt för att få fram bra slaktkroppar och fina skinn, säger hon.
Ett bra skinn betingar ett pris på mellan 2 000 och 3 000 kronor. 
 
På Eksholmens gröna fält betar 70 tackor av köttrasen Texel med sina lamm, men de allra flesta är gotländska pälsfår.
– Texel växer snabbare och har en muskulösare kropp. Det ger större stekar och kotletter. Men många kockar väljer ändå pälsfår eftersom det köttet blir mer marmorerat och har en mognare smak. 
 
Tillväxthastigheten skiljer mycket mellan raserna.
– En Texel-lamm blir slaktmoget efter bara 3-4 månader, medan ett pälsfår behöver 5-6 månader för att bli klart.
 
Bra foder, ett skickligt avelsarbete och god omvårdnad är nycklarna till framgång i lammproduktionen. Och på Eksholmens gård slarvar man inte.
– Vi tar första vallskörden runt den 20 maj och den andra omkring midsommar. Målet är ett ensilage av samma höga kvalitet som till mjölkkor, säger Jörgen. Han är, liksom Piamaria, lantmästare och har tills helt nyligen jobbat utanför gården som lantbruksrådgivare på LRF Konsult.
 
I början av augusti varje år mönstras lammen och de bästa djuren väljs ut för fortsatt avel. Då bedöms lammens kropp och pälsarnas silkighet, lock, färg, glans på en flergradig skala. Målet är så höga poäng som möjligt.
 
En tacka går dräktig i fem månader. De flesta lammen på Eksholmens gård föds runt månadsskiftet mars – april. 
­– Då är det dygnet - runt - jour i lamningsstallet, säger Piamaria som brinner för att jobba med djuren.
 
– Jag har jobbat i näringslivet i flera år, men det är det här jag verkligen vill göra. Det är fantastiskt att få leva med naturen och att dagligen få arbeta med djur, säger hon.
 

Fakta: Eksholmens Gård

 
Här bor
Piamaria och Jörgen Rasmusson med barnen Otto och Anna
Brukat gården sedan
1998
Gårdens läge
3,5km från Malmös flygplats, Sturup
Produktion
Ekologisk, lammkött och lammskinn från 400 djur per år
Adress
Eksholmsvägen 25, 230 41 Klågerup
Andra djur på gården
Ett par hästar och vallhundarna Dust och Dina
Mark
100 hektar vall & bete, 30 hektar skog
e-post
info@eksholmensgard.se